První absolventka Lakmi

Lakmi Tamang je naše „veteránka“. Patří k dětem, které k nám do domova nastoupily jako první před několika lety a zažily doby velmi nízkonákladové. Domov tehdy sponzorovalo jen pár známých Myshy, zakladatelky neziskové organizace.

Lakmi je s námi už od začátku a moc si váží studia na kvalitní škole

Lakmi Tamang je naše „veteránka“. Patří k dětem, které k nám do domova nastoupily jako první před několika lety a zažily doby velmi nízkonákladové. Domov tehdy sponzorovalo jen pár známých Myshy, zakladatelky neziskové organizace.

Děti bydlely v jednom prostém pokojíku a nejednou musely vystačit se suchou rýží, stejně jako na vesnici. Za možnost lepšího vzdělání jim to ale stálo! Snad právě proto, že Lakmi tyto začátky pamatuje, velmi si váží rozvoje domova a možností, které teď spolu s ostatními dětmi má. Sama prosila, abychom k povídání o ní dopsali osobní sdělení: „Jsem moc šťastná, že jsem dostala možnost žít v Káthmándú a studovat v kvalitní škole, která se nedá srovnat s tou, co jsme měli na vesnici. Moc vám všem děkuji!“ Lakmi je už osmnáct let a je jedna z prvních tří dívek, které úspěšně ukončily vzdělání na soukromé škole Reed Model, kam chodí všechny „naše děti“. Teď chodí na střední, přírodovědně zaměřenou školu a je to i pro chytrou a pilnou dívku jako ona, velká výzva. Kterou ale zvládá dobře :) V domově s ní bydlí také bratr Anil. Kromě něj má ještě dva bratry a sestru. Starší bratr, kterému je už přes dvacet, se nijak na výživě rodiny nepodílí. Matka, otec a babička žijí na vesnici ve velmi skrovných podmínkách. Jsou farmáři a žijí tedy doslova z toho, co si vypěstují, tedy jsou hodně odkázáni na rozmary počasí. Lakmi je velká srandistka, holka od rány. Žádný dobrovolník před ní neutají své milostné vztahy; vyptává se bez skrupulí skoro na všecko – v jejím věku se to pochopitelně nejčastěji týká právě boyfriendů a girlfriends ;) K těm, co jí přirostou k srdci, je velmi upřímná – třeba se přijde zeptat, jestli „schvalujeme“, že má „milostný vztah“ (což v Nepálu znamená občasný telefonát) s milým spolužákem :) Jak Lakmi působí ztřeštěně a rozjíveně, tak je ale v duši citlivá. Kromě basketbalu uvádí jako své hobby „pomáhání lidem“. Z tohoto důvodu by se také ráda stala zdravotní sestrou a studuje s nadšením zejména předmět scien­ce (biologie, fyzika a chemie dohromady). Asi před dvěma lety se rozhodla být vegetariánkou, a tak je jejím nejoblíbenějším jídlem zelenina (nepálské tarkari – smažená a dušená, se spoustou koření, podává se s rýží). Krom toho má také ráda indické placky chapati.    

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.