Akční Anisha

Anisha Thapa přišla do našeho domova v roce 2014. O pomoc její chudé rodině nás požádal jeden nepálský podnikatel, se kterým spolupracujeme na projektu Thao.cz.

Anisha žila ve velmi skrovné chatrči na vesnici. V našem velkém domově s tekoucí vodou a hromadou dětí se jí prý moc líbí.

Anisha Thapa přišla do našeho domova v roce 2014. O pomoc její chudé rodině nás požádal jeden nepálský podnikatel, se kterým spolupracujeme na projektu Thao.cz.

Zavezl nás do své rodné vesnice a představil nám její rodinu, která je velmi chudá. Anisha má dva sourozence: sestru a bratra. Jejich otec zemřel před pěti lety v Káthmándú, takže žili jen s maminkou a prarodiči ve velmi skrovném domku na vesnici, kde jsou zcela závislí na tom, co sami vypěstují. Pomoc jsme nabízeli všem třem dětem, ale nakonec u nás zůstala jen Anisha prý se jí v domově moc líbí :)

Anishe je patnáct let a chodí do čtvrté třídy na soukromé škole Reed Model v Káthmándú. Jejími nejoblíbenějšími předměty jsou angličtina a nepálština. Už je u nás nějaký ten pátek a za tu dobu rozkvetla do sebevědomé krásky, která obětavě pomáhá – a občas možná až trochu moc peskuje – menší děti :)

Baví ji tančit, číst a cestovat. Snažíme se děti co nejvíce brát na různé výlety: nejen v okolí Káthmándú, ale i jinam po Nepálu, aby poznaly zemi, ze které pochází (nejen z učebnic ;)). Anisha by se ráda stala doktorkou, aby prý byla schopná uchránit lidi od smrti…

Jako nejoblíbenější jídlo uvádí Anisha dal bhaat – nepálský národní pokrm, tedy rýži s čočkou. Právě toto jídlo se zejména v chudých oblastech konzumuje jako to jediné – dvakrát denně, pořád dokola. Ti bohatší jej zpestřují o tarkari – smaženou a dušenou zeleninu s exotickým kořením, anebo se k němu dává saag – obdoba našeho špenátu. Maso, které v Nepálu stojí prakticky stejně jako u nás, a tedy je pro drtivou většinu obyvatelstva cenově nedostupné, se konzumuje jen výjimečně, většinou při různých oslavách. My se snažíme servírovat alespoň párkrát do měsíce kuřecí a vajíčka.

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.