Vyrovnaná Heshe

Heshe se k nám dostala přes “strejdu“, našeho zaměstnance, který má v Nepálu na starost technický chod hostelu a účetnictví. Pochází z malého horského městečka Shyabru Beshi, kde začíná turistický trek do Langtangu.

Velká pomocnice Heshe

Heshe se k nám dostala přes “strejdu“, našeho zaměstnance, který má v Nepálu na starost technický chod hostelu a účetnictví. Pochází z malého horského městečka Shyabru Beshi, kde začíná turistický trek do Langtangu.

Přesto je to na naše poměry neskutečně chudá oblast bez možnosti kvalitního vzdělání. U nás žije spolu s mladší sestřičkou Nimou Diki. Na vesnici zůstali jak rodiče, tak sourozenci – bohužel na naše pozvání k návštěvám a podílení se o péči o Heshi příliš nereagují :(

Heshe je v domově od roku 2014 a od té doby udělala obrovský krok dopředu. Zezačátku jí trvalo, než začala věřit cizím lidem, než se uvolnila, zatančila, popovídala si s dobrovolníky… Dnes už je to velká (doslova, na nepálku je neskutečně vysoká) šéfová, která je pravou rukou našich vychovatelek, pomáhá dětmi s úkoly a umí všechny srovnat do latě. Vždy ale se svým budhhovským, klidným přístupem :)

Heshe je sedmnáct let a stejně jak ostatní děti chodí do nedaleké soukromé školy Reed Model. Ráda by se stala doktorkou, pro což snad má i předpoklady, když jejím nejoblíbenějším předmětem jsou „vědy“ :) V Nepálu se pod názvem science v jed­nom předmětu dohromady vyučují biologie, fyzika a chemie. Také ji baví social, obdoba našich společenských věd. Ve volném čase ráda čte a cestuje. To cestování je na Nepál poměrně neobvyklé hobby :) Asi se jí zalíbily výlety s námi, kde se snažíme dětem trochu ukázat Nepál: třeba do Pokhary nebo Chitwanu. Občas jezdí na výlety také se školou, obzvlášť na historicky významná místa, třeba do Bhaktapuru. 

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.