Šéfka Ashmita

Ashmita Punmager je naše šéfová ;) Byť s námi v domově žijí její starší sestry, zdá se, jako by měla všechny omotané kolem prstu právě ona. Je neskutečně roztomilá, upovídaná, všude je jí plno.

Tanečnice Ashmita je naše šéfová:)

Ashmita Punmager je naše šéfová ;) Byť s námi v domově žijí její starší sestry, zdá se, jako by měla všechny omotané kolem prstu právě ona. Je neskutečně roztomilá, upovídaná, všude je jí plno.

Jak se objeví nový dobrovolník, hned ji má kolem sebe – nejprve v pokoji, pak na posteli a brzy v náručí :) Je krásná a zcela určitě z ní vyroste taková ta femme fatale – všichni bychom jí to přáli, protože postavení typické nepálské ženy v domácnosti není vůbec nic, co bychom kterékoli z „našich“ holek přáli :( Na druhou stranu je třeba si na ni dávat pozor! Díky jejímu odzbrojujícímu úsměvu si nejeden dobrovolník dlouho nevšiml, že ve skutečnosti je to takový andělíček s růžkama, a že rozhodně není náhoda, že se smetákem v ruce je ji vidět výhradně a jen tehdy, je-li právě nějaký dospělý v dohledu ;) Ashmita má dvanáct let a chodí do sedmé třídy. Ráda navštěvuje nová místa – děti se snažíme co nejvíce brát na výlety, aby jako Nepálci Nepál trochu poznali. Také ji baví malovat a prý číst příběhy a poezii (no, abych byla upřímná, nevybavuji si, že bych ji kdy u knihy viděla :)). Ráda se parádí, je spontánní, optimistická a neskutečně milá. Vždycky ráda přiskočí pomoct – hlavně k vaření (třeba když jsme dělali české „speciality“: bramborový salát a řízky). Nejvíc jí ale chutnají tradiční tibetské knedlíčky momo, které se dají plnit jak masem, tak zeleninou. Ve škole má nejradši předmět science (biologie, chemie a fyzika dohromady) a ráda by se stala učitelkou. Ashmita pochází z velmi chudé rodiny z Káthmándú. Má pět vlastních sourozenců, z nichž jedna sestra je postižená. Zbytek žil s maminkou ve velmi prostém pokojíku spolu se třemi dcerami manželovy sestry, protože ta je opustila :( Přestože je rodina velmi chudá, matka vždy pečovala o to, aby děti chodily do dobré školy, kvůli čemuž se často i zadlužili. Otec totiž pracoval jako nádeník, a tak když třeba onemocněl, ocitla se rodina absolutně bez příjmu. Postupně jsme se rozhodli pomoci celé rodině – dnes u nás žijí všechny děti i s rodiči, kteří s chodem domova pomáhají. „Punmagerovci“, jak jim mezi sebou říkáme, jsou naše zlatíčka – co se úklidu týče, děti jdou příkladem pro celý domov!

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.