Hvězdná Monika

Osmiletá Monika k nám přišla z vesničky vysoko v horách z oblasti Ramechhep, kde není jednoduše prostě nic. Dokonce ani práce na poli.

Hvězdná Monika

Osmiletá Monika k nám přišla z vesničky vysoko v horách z oblasti Ramechhep, kde není jednoduše prostě nic. Dokonce ani práce na poli.

Školy jsou vzdálené hodiny chůze, mají příšernou úroveň, fyzické tresty jsou na denním pořádku. Ale hlavně, tradičně smýšlející rodiče své dcery do školy ani neposílají. Chlapcům se ještě vzdělání dostane, ale úděl dívek je jiný: práce na poli, služba otcům, často alkoholikům, praní, vaření. Ideální je dívku co nejdříve provdat a dostat ji z domova, aby ji rodina nemusela živit. Uf, ano, i nám je z toho těžko. Moničiny rodiče nejsou špatní lidé, jen tak to prostě v Nepálu je. Otec celé dny profláká, maminka pomáhá u bohatších s praním prádla a rodina fakticky nemá žádné příjmy. Když se jim narodil syn, ihned dostal prioritu a Moniku zavrhli.

Monika je ale jedním slovem DOKONALÁ. Je to hvězda našeho domova. Nejen, že má výtečné známky, ale je vždy úplný anděl i na ostatní děti. Svým chováním jde příkladem všem. Je to mladá, milá, vřelá a klidná dáma a je u nás prý moc šťastná. Pobavila nás, když nechtěla jet o prázdninách navštívit rodiče (ti o to bohužel také nestojí). Důvod byl asi o dost méně dramatický, než byste čekali: Protože tam vysoko v horách není ani rýže a ona je té kukuřičné kaše přejedená na celý život dopředu! Je to prostě kliďaska. A naše vychovatelky vážně vaří neskutečně dobře :)

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.