Nový školní rok

Přelom března a dubna je v Nepálu ve znamení školních začátků i konců, prázdnin, vybírání středních škol... a protože u nás máme děti od šesti do osmnácti let, je toto období změn vážně pestré!


PUBLIKOVÁNO 2.4.2017

Nový školní rok

Přelom března a dubna je v Nepálu ve znamení školních začátků i konců, prázdnin, vybírání středních škol... a protože u nás máme děti od šesti do osmnácti let, je toto období změn vážně pestré!

Po závěrečných zkouškách přišlo několikatýdenní volno. Zdaleka ne tak dlouhé, jak ho známe u nás, ale i ty necelé tři týdny si děti užily. Většina z nich se jela podívat do svých rodných vesniček – pokud to bylo jen trochu možné a čekal tam na ně některý z příbuzných.

Nejstarší Lakmi, Sanju a Kabitu na jejich střední škole ale žádné volno nečekalo – naopak musely ještě zabrat, protože zkouškové období se jim táhne do teď. Loni byly první z našich dětí, které absolvovaly „základní“ jedenáctiletku na soukromé škole, kterou dětem platíme. Jako navazující College si vybraly velmi náročnou přírodovědnou střední školu. Všechny touží pracovat ve zdravotnictví a mezi předměty je hlavně fyzika, biologie, matika… Je to pro ně pěkná fuška, takže jsme jim domluvili ještě soukromé doučování. Poctivě se učí, čtou, píšou a počítají a moc držíme palce, aby ty naše šprtky byly se svými výsledky spokojené.

Druhé nejstarší dívky, Kopila a Srijana, budou mít naopak prázdniny vážně dlouhé! Po School Leaving Certificate, který získaly na Reed Model School, je čekají tři měsíce, než jim začne střední College. Stejně jako Lakmi, Sanju a Kabita se hrnou do přírodovědy a mají v tom naši plnou podporu, holkám tyhle předměty na Reed Model moc šly. Ač to je v Káthmándú spíš móda, holky nás prosily, abychom jim během volných měsíců zaplatily soukromý kurz, takzvaný Bridge Course. Když chce někdo dobrovolně vstávat v 6 ráno a chodit dál studovat, jak bychom mohli říct ne! :) Z kurzu se vrací už kolem poledne, tak jsme se domluvili, že budou za malé kapesné pomáhat s úkoly s mladšími dětmi.

No a mladší děti všechny více či méně úspěšně postoupily do dalších ročníků na Reed Model School! Už zase máme plný dům jejich švitoření a smíchu. Moc se nám líbí, s jakým neskrývaným nadšením si oblékly nové uniformičky, obalily učebnice a sešity a nadšeně vyrazily ve dvoustupech do školy :)

Naše hodnoty
  1. Šetříme peníze
  2. Šetříme čas
  3. Nevnucujeme se
  4. Kontrolujeme výsledky

Zapojte se

100 % vašich darů putuje přímo do Nepálu!

Dobrovolnictví

Hledáme dobrovolníky do Nepálu! Požadavky: nebát se jíst rukama, neztrácet nervy, když na vás skáčou desítky dětí, sebediscipína, angličtina a čas minimálně jeden měsíc. Čeká tu na vás pomoc s výukou i organizací volného času dětí. Pro více informací pište na aja@thao.cz, kam můžete rovnou poslat i své CV.

Napsali o nás

Přečtěte si příběhy naší zakladatelky Michaely „Myshi“ Košťálové nejen o tom, jak vypadá každodenní realita těch nejchudších obyvatel Nepálu.